Samen met
burgers en de
maatschappij

Asset 7 Verbindend ondernemen

Ondernemen in verbinding met en burgers en de maatschappij. Hoe kan het ook anders tegenwoordig? Burgers en belangenpartijen richten zich ook steeds meer op de boeren in de regio Foodvalley. Landbouwnetwerk Regio Foodvalley wil samenwerking stimuleren zodat wij van tegenstellingen, naar begrip en naar het gedeelde belang gaan. Met winst voor alle partijen. Hieronder staan de projecten die bij dit thema horen. Daar vindt u meer informatie en kan u direct contact opnemen voor vragen of u aan te melden om mee te doen.

Vallei Boert Bewust werkt aan verbinding tussen boeren en tuinders en samenleving in eigen streek. Boert Bewust is gestart in de Vallei als initiatief van vier varkenshouders, waaronder huidig Tweede Kamerlid Jaco Geurts. In 2013 ging in deze regio het eerste Vallei Boert Bewust bord de grond in. Inmiddels zijn ongeveer 80 boeren aangesloten. Daarnaast is Boert Bewust inmiddels uitgerold in zes andere regio’s in Nederland.

Benieuwd wat anderen er van vinden? Lees hier het verhaal van Roel van Dijk.

Boeren van ‘Vallei Boert Bewust’ vloggen ook! Kijk eens hier.

Vragen? Neem contact op met Vallei Boert Bewust: info@valleiboertbewust.nl, T 033 277 63 90

Platform voor boerderijeducatie bij lagere scholen, later mogelijk uit te breiden naar middelbaar onderwijs. Tien boeren zijn nu al gecertificeerd (Foodvalley incl. Putten) om dit te faciliteren. Streven om een Foodvalley-bus te gaan inzetten, mogelijk ook i.s.m. Food Academy en andere demonstratie- en educatieprogramma’s.

Voor meer informatie kijk op www.lerenbijdeboer.nl 

Kijken bij de boer organiseert jaarlijkse fietstochten, ca. 6000 bezoekers. Stap op de fiets en geniet van de mooie Gelderse Vallei. Langs elke route zetten diverse agrarische bedrijven hun deuren open voor publiek. Zie de website van Kijken bij de boer voor de data en meer informatie over de fietstochten.

Boeren en tuinders die zichzelf en hun bedrijf willen ontwikkelen mét de samenleving, gaan in de Praktijkschool op zoek naar het ondernemerschap dat bij hen past. Een groep van circa 10 ondernemers stellen zich vragen als: Wat drijft mij nu echt als ondernemer en waar krijg ik energie van? Onder begeleiding van Wakker Boer stellen zij een persoonlijk actieplan en voeren dat in een klein jaar uit. Dit initiatief liep tot halverwege 2019.

Bij voldoende animo kan een tweede praktijkschool worden gestart in het najaar van 2020. Belangstelling? Neem contact op met het Agroloket. 

De Farmacademie: Beleving van boer tot bord! Koks en zwarte brigade leren het verhaal van boer vertellen. Dit is een initiatief van Eco Fields en Coöperatie Boerenhart. De Farmacademie leidt medewerkers in de horeca op door middel van workshops, themabijeenkomsten en stages. Een uniek initiatief: de workshops worden gegeven door de boeren zélf.

Doel van de Farmacademie: het verhaal van de prachtige streekproducten bij de klant aan tafel te krijgen. Hoe komen deze producten tot stand? Wat is het verhaal? Meer beleving voor de restaurantbezoeker, dat is de bedoeling. Daarnaast krijgen cursisten informatie over wat streekproducten zijn en wat biologisch is.

Voor meer informatie kijk op www.ecofields.nl/farmacademie/ 

Promotie Veehouderij Barneveld (PVB) organiseert interactieve, gezellige fietstochten langs boerderijen en prachtig landschap. Daarnaast geeft ze scholen de mogelijkheid veehouderijen te bezoeken. Op deze manier vertelt de boer vanuit zijn passie voor het vak over zijn bezigheden.

Voor meer informatie kijk op http://www.pv-barneveld.nl/home/